Sanitary security of foodstuffs
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Sanitary quality of maize (corn) & Mycotoxins

Results of 5 years of studies

Impact of growing practices

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The so-called "traceability" study, begun in 2001, includes over 400 plots of maize (corn) in real conditions each year. It provides valuable information on the impact of growing practices on the development of field mycotoxins. These results have led to the development of growing plans to limit the risk of the occurrence of Fusarium toxins on maize (corn) grains at the time of harvesting.

 

Combined effect of Sowing and Harvesting dates

 

 

   
Sowing Week Harvesting week
35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49
13 0,0   1,3           0,5            
14   0,0 1,3   0,0 0,0 0,0   0,0            
15     0,5 0,7 0,4 1,7 1,4 0,3 0,8     4,1 4,1    
16   0,2 0,1 0,6 0,7 0,8 1,9 0,2 1,1 1,5 1,2 0,7 2,4 7,3  
17 0,0 0,0 0,5 0,8 1,3 1,4 1,3 1,3 1,3 1,4 1,3 1,4 3,0 2,4  
18 0,0   0,1 0,2 0,8 1,8 1,1 1,3 2,3 0,6 1,4 5,5 2,4 7,7  
19 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,2 7,7 2,7 3,7 4,2 1,8 2,6 4,0 1,1  
20     0,0 0,1 0,1 0,3 5,8 6,8 1,7 1,8 8,0 2,0 0,3 5,6  
21   0,9 0,0 0,0 0,0 0,2 3,1 3,3 5,6 2,9 4,4 3,3 11,3 2,1 4,5
22             5,2 2,3 14,4 2,6 4,4 3,2 6,9 2,9 7,5
23                     4,1 14,1 6,9    
24                         2,1 6,5  
25                         15,5    
27                       3,8      
                               
Mycotoxin levels : ZON + DON + Fumonisins  <1 ppm    1 < Level <2,5ppm    > 2,5ppm

 

 

 

After 5 years of research in very varied climatic conditions, it appears that the situations with early sowing before May 10 and early harvests before 11 November provide the best guarantee of obtaining the best sanitary quality.

 

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